fbpx

Kanak-kanak bukanlah mudah untuk kita bentuk supaya menghormati kita dengan semula jadi. Tetapi kita sebagai ibu bapa yang harus beri tunjuk ajar bagaimana elemen hormat ini dapat diwujudkan dalam diri anak-anak.

Ciri-ciri sebuah keluarga yang bahagia terjadi apabila elemen hormat ini ada. Hormat adalah asas bagi kebaikan, empati, dan tidak mementingkan diri. Itulah sebabnya cuba 6 cara untuk memastikan anak-anak anda untuk menghormati anda benar-benar berbaloi.

1. Hormat Anak Anda

Ini agak kelihatan berbeza sedikit. Tetapi ibu bapa perlu tahu apabila kita menghormati mereka, mereka juga akan merasa perkara yang sama. Kita juga akan dihormati. Jika kita menyindir dan bersiap acuh tak acuh dengan mereka, menyebabkan akan wujudnya sikap yang kurang baik.

2. Menghormati Pasangan Anda

Ini sangat penting. Hubungan antara ibu bapa menetapkan nada untuk dinamik keluarga yang lebih besar.

Apabila kanak-kanak melihat ibu dan bapa melayan satu sama lain dengan kasih sayang dan hormat walaupun mereka berbeza ‘standard’, mereka akan merasa senang hati dan ingin membuat perkara yang sama.

hormat-ibubaoa-jomdaftartadika-com

Mengajar anak untuk menghormati ibu bapa dan orang lain adalah penting dan kita seharusnya mengasuh mereka dari kecil. Ibu bapa juga perlu sentiasa mengajar mereka tentang adab-adab sebagai seorang muslim. Ini antara tips untuk mengajar anak anda tentang adab.

Cuba Sekarang

3. Banyakkan Mengajar Tentang Kasih Sayang Daripada Peraturan

Kanak-kanak yang diajar hubungan antara kasih sayang boleh menerima kesan yang lebih baik daripada mereka yang ditadbir secara paksa atau dipaksa. Elakkan menekan anak anda untuk mematuhi peraturan, sebaliknya banyakkan mengajar mereka tentang kasih sayang dan hormat antara satu sama lain.

Secara tidak langsung, secara automatik apabila elemen hormat ini timbul, mereka akan patuhi segala peraturan yang ditetapkan

4. Hidup Dengan Integriti

Ibu bapa harus hidup dengan penuh integriti. Anak- anak merupakan pemerhati kita. Ibu bapa harus tunjukkan setiap masa sesuatu sikap yang baik, cara melayan orang lain, cara bergaul. Apabila baik kesan yang ibu bapa lakukan akan memberi kesan yang baik juga kepada anak-anak mereka.

5. Jangan Memaksa

Jangan paksa anak anda untuk menghormati anda. Kanak-kanak bukan seperti orang dewasa yang kita hanya boleh cakap sahaja. Kanak-kanak perlu diajar dan dididik dengan lembut dan berhati-hati agar mereka dapat menerima setiap perkara yang kita berikan.

Jangan Samakan Dengan Sifat Mereka

Kanak-kanak tetap kanak-kanak. Mereka akan merengek, mereka akan mengamuk, sabar dan sebagainya. Jika anda berperangai yang sama, mereka mungkin akan mempunyai sedikit sahaja hormat kepada anda.

Jadi gunakan cara anda sendiri untuk mengajar mereka dan bukannya mengikut cara anak anda seperti menjerit, merengek dan sebagainya.