fbpx
Keyakinan adalah salah satu hadiah yang ibu bapa boleh berikan kepada anak mereka. Carl Pickhardt, seorang ahli psikologi mengatakan seorang kanak-kanak yang tidak mempunyai keyakinan akan keberatan untuk mencuba sesuatu yang baru dan mencabar kerana mereka takut gagal.

Di sini ada 12 perkara untuk meningkatkan keyakinan anak anda.

1. Menghargai Usaha Mereka Sama Ada Gagal Atau Berjaya

Apabila anak membesar, perjalanan adalah lebih penting daripada destinasi. Jadi sama ada anak anda berjaya membuat sesuatu atau tidak, ibu bapa harus memuji usaha mereka, Pickhardt berkata. Mereka tidak perlu berasa malu untuk mencuba.

“Konsisten berusaha keras membina keyakinan yang lebih kepada anak anda,” jelas beliau.

2. Menggalakkan Latihan Untuk Membina Kecekapan

Galakkan anak anda untuk melakukan  apa sahaja yang mereka minati  tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan ke atas mereka. “Amalan menambah usaha dalam bentuk kayakinan akan diikuti peningkatan diri,” Pickhardt menerangkan.

3. Biarkan Mereka Memikirkan Masalah Sendiri

Jika anda bekerja keras untuk anak anda maka mereka tidak akan membangunkan kebolehan atau keyakinan untuk memikirkan masalah sendiri. “Bantuan ibu bapa boleh menghalang keyakinan yang diperolehi daripada bantu diri dan memikirkan pada kanak-kanak itu sendiri,” Pickhardt menerangkan.

Dalam erti kata lain, lebih baik bahawa anak anda mendapat B dan C dan bukan straight A, selagi mereka sebenarnya belajar bagaimana untuk menyelesaikan masalah-masalah dan melakukan kerja.

4. Menggalakkan Rasa Ingin Tahu

Paul Harris Universiti Harvard berkata adalah satu latihan yang berguna untuk perkembangan kanak-kanak kerana ia bermakna mereka menyedari bahawa “ada perkara yang mereka tidak tahu … bahawa terdapat dunia yang tidak dapat dilihat dengan pengetahuan mereka tidak pernah melaluinya.”

Apabila kanak-kanak mula sekolah, mereka yang menggalakkan soalan ingin tahu mempunyai kelebihan berbanding rakan-rakan yang lain kerana mereka mempunyai amalan mengambil maklumat dari ibu bapa mereka. Mereka tahu bagaimana untuk belajar dengan lebih baik dan lebih cepat.

5. Beri Mereka Cabaran Baru

Tunjukkan kepada anak anda bahawa mereka boleh membuat dan mencapai matlamat kecil untuk mencapai satu pencapaian yang besar seperti menunggang basikal tanpa roda bantuan.

“Ibu bapa boleh memupuk keyakinan dengan meningkatkan tanggungjawab yang perlu dipenuhi.

6. Jangan Sekali-Kali Mengkritik Prestasi Mereka

Tiada apa yang akan menggalakkan anak anda lebih dengan mengkritik usaha mereka. Memberi respon yang berguna dan membuat cadangan adalah baik tetapi tidak memberitahu mereka yang mereka melakukan kerja yang tidak baik.

Jika anak anda takut untuk gagal kerana mereka bimbang anda akan marah atau kecewa, mereka tidak akan mencuba sesuatu yang baru

7. Menjadikan Kesilapan Sebagai Pengajaran Untuk Belajar

Belajar daripada kesilapan akan membina keyakinan. Tetapi ini hanya berlaku apabila anda, sebagai ibu bapa, membaiki kesilapan sebagai peluang untuk belajar dan berkembang.

Jangan lebih memberi penjagaan kepada anak anda. Ini akan membolehkan mereka untuk merosakkan setiap perkara yang sekarang dan kemudian, dan membantu mereka memahami bagaimana mereka dapat mendekati tugas lain.

8. Membuka Pintu Kepada Pengalaman Baru

Sebagai ibu bapa, anda mempunyai tanggungjawab untuk meningkatkan pendedahan kehidupan dan pengalaman supaya anak itu boleh membina keyakinan dalam menghadapi dunia yang lebih besar.

Mendedahkan kanak-kanak kepada perkara-perkara baru mengajar mereka bahawa tidak kira bagaimana menakutkan dan berbeza sesuatu yang seolah-olah, mereka boleh menguasainya.

keyakinan-diri-anak-jomdaftartadika-com

Untuk meningkat keyakinan diri anak-anak, kita haruslah membiasakan diri mereka dengan aktiviti yang berfaedah dan mampu meningkatkan daya pemikiran mereka.

Tekan Disini

9. Mengajar Mereka Apa Yang Anda Tahu Dan Bagaimana Untuk Melakukannya

Anda adalah wira anak anda. Sekurang-kurangnya sehingga mereka remaja. Menggunakan kuasa itu untuk mengajar mereka apa yang anda tahu tentang bagaimana untuk berfikir, bertindak, dan bercakap. Contoh yang baik, dan menjadi model peranan.

Pickhardt kata melihat anda berjaya akan membantu anak anda lebih yakin bahawa mereka boleh melakukan perkara yang sama.

10. Memuji Mereka Apabila Mereka Menghadapi Dengan Kesukaran

Hidup ini tidak adil dan sukar, dan setiap kanak-kanak perlu mengetahuinya pada satu ketika. Apabila mereka menghadapi kesusahan, Pickhardt berkata ibu bapa perlu menunjukkan berapa lama mereka bertahan cabaran-cabaran ini dan ini akan meningkatkan daya tahan mereka.

Adalah penting untuk mengingatkan anak anda bahawa setiap jalan kepada kejayaan penuh dengan halangan.

11. Memuji Keberanian Mereka Untuk Mencuba Sesuatu Yang Baru

Ibu bapa harus memuji anak-anak mereka untuk mencuba perkara-perkara baru. Ibu bapa perlu mengatakan sesuatu yang mudah seperti, “Anda berani untuk mencuba ini!”

12. Meraikan Keseronokan Pembelajaran

Anak-anak melihat ibu bapa mereka bagaimana mereka harus bertindak balas terhadap sesuatu. Jadi, jika anda merasa seronok mereka belajar bagaimana untuk berenang, atau belajar bahasa baru, maka mereka akan teruja tentang perkara-perkara tersebut juga.