fbpx

Teknik Keibubapaan melibatkan kebijaksanaan setiap ibu bapa. Tidak ada satu peraturan “standard” untuk semua kanak-kanak. Kanak-kanak yang berbeza mungkin memerlukan tahap yang berbeza seperti perhatian, ungkapan cinta, dan keliatan.

Apabila ibubapa pulang ke rumah, Anda mesti melihat jenis dan cara anak anda yang ada di rumah anda dan apa yang mereka perlukan.

1. Mengenal Pasti Keistimewaan Anak Anda

Terdapat satu keistimewaan yang ada pada anak anda. Ibu bapa harus mengenal pasti keistimewaan yang terdapat pada anak mereka. Ini supaya pemikiran mereka akan berkembang atas keistimewaan yang mereka miliki.

2. Biarkan Mereka

Biarkan mereka menjadi apa sahaja yang mereka ingin menjadi. Jangan cuba untuk membentuk mereka mengikut pemahaman hidup anda. Anak anda tidak perlu melakukan apa yang anda lakukan dalam hidup anda.

Anak anda perlu melakukan sesuatu yang anda tidak terfikir untuk lakukan dalam hidup anda. Hanya selepas itu pemikiran anak anda akan bertambah maju dan berkembang.

 

3. Beri Mereka Kasih Sayang ‘Sebenar’

Orang salah faham bahawa memberi kasih sayang kepada anak-anak mereka adalah dengan memenuhi apa sahaja yang mereka minta. Jika anda memberi segalanya yang mereka minta, ia adalah satu perkara yang kurang baik, betul?

Dengan kasih sayang sebenar, anda patut buat perkara yang diperlukan sahaja untuk anak anda. Sebagai contoh, apabila anda benar-benar suka seseorang, anda melakukan apa yang terbaik untuk mereka. Begitu juga kepada anak anda.

4. Jangan Menekan Mereka Sewaktu Pembesaran Mereka

Ia adalah sangat penting untuk ibubapa tahu yang kanak-kanak tetap kanak-kanak. Tidak ada yang perlu tergesa-gesa untuk membuat mereka menjadi seorang dewasa kerana anda tidak dapat kembalikannya semula kemudian.

Apabila mereka adalah seorang kanak-kanak dan berkelakuan seperti kanak-kanak, ia merupakan perkara yang normal. Apabila dia telah dewasa dan berkelakuan seperti kanak-kanak, ia tidak normal.

Oleh itu, sebagai ibu bapa janganlah kita menekan mereka dan mengharapkan mereka berkelakuan seperti orang dewasa sedangkan mereka masih kanak-kanak.

5. Gunakan Masa Untuk Belajar, Bukan Mengajar

Apa yang anda tahu mengenai kehidupan untuk mengajar anak-anak anda?

Apabila anak anda datang kepada anda, ia adalah masa untuk belajar, tidak mengajar.

Apabila anak datang, tanpa disedari anda ketawa, bermain, menyanyi, merangkak di bawah sofa, dan anda melakukan semua perkara yang perlu dilakukan. Jadi ia akan mengajar anak anda tentang kehidupan sebenar.

mengasuh-anak-jadi-baik-jomdaftartadika-com

 

Sketch pad ini merupakan antara alatan kegemaran yang digunakan oleh ibubapa yang mempunyai anak yang berjaya. Kreativiti anak-anak semakin meningkat dan mereka semakin bijak.        Cuba Sekarang

6. Memupuk Sifat Kerohanian Mereka

Ibu bapa harus memupuk sifat kerohanian pada diri anak-anak mereka untuk membentuk keperibadian yang tinggi dalam diri anak mereka. Sifat ini juga boleh dipupuk sama ada melalui ibubapa , guru-guru, media sosial dan sebagainya.

 7. Menyediakan Suasana Yang Menyokong Dan Penyayang

Jika anda menetapkan satu contoh atau suasana ketakutan dan kebimbangan, bagaimana anda boleh mengharapkan anak-anak anda untuk hidup dalam kegembiraan? Mereka juga akan belajar perkara yang sama.

Perkara terbaik yang anda boleh lakukan ialah untuk mewujudkan suasana yang meriah dan penuh kasih.

8. Mengekalkan Hubungan Mesra

Ibu bapa harus menghentikan pelaksanaan diri pada kanak-kanak dan mewujudkan persahabatan yang kuat daripada menjadi bos. Jangan duduk di atas kerusi dan memberitahu kanak-kanak apa yang dia harus lakukan.

Letakkan diri anda di bawah kanak-kanak itu supaya ia mudah bagi mereka untuk bercakap dengan anda.

9. Elakkan Mencari Hormat

Cinta adalah apa yang ibubapa harus dapatkan daripada anak-anak mereka, bukan? Tetapi ramai ibu bapa berkata, “Anda mesti menghormati saya.” Dalam konteks ini, ibubapa harus mengelakkan diri daripada sifat tersebut untuk mengelakkan anak daripada merasa diri seperti dikongkong.

 10. Menjadikan Diri Anda Tertarik

Seorang kanak-kanak dipengaruhi oleh banyak perkara. Sebagai contoh, TV, jiran, guru, sekolah, dan seribu satu perkara lain. Dia akan pergi dengan cara apa sahaja yang dia mendapati yang paling menarik.

Sebagai ibu bapa, anda perlu untuk membuat diri anda dengan perkara yang paling menarik supaya anak anda bersama dengan ibu bapa. Jika anda adalah orang yang gembira, bijak, dan indah, dia tidak akan mencari yang lain. Sebaliknya, untuk apa-apa, dia akan datang dan bertanya kepada anda.