fbpx

Ia tidak menghairankan bahawa ibu bapa mungkin memerlukan bantuan pemahaman tentang apa yang dimaksudkan dengan makanan sihat. Dari panduan makanan MyPlate kepada trend makanan terkini, ia boleh menjadi mengelirukan.

Berita baik adalah bahawa ibu bapa tidak perlu ijazah dalam pemakanan untuk membesarkan anak-anak yang sihat. Mengikuti beberapa panduan asas boleh membantu ibu bapa menggalakkan anak-anak mereka untuk makan dengan betul dan mengekalkan berat badan yang sihat.

1. Ibu Bapa Mengawal Garis Panduan

Ibu Bapa yang membuat keputusan makanan apa yang mereka perlu dibeli dan berikan kepada anak-anak mereka. Ibu bapa harus mengawal cara pemakanan anak mereka. Kebiasaannya anak-anak akan makan apa yang ada dalam almari dan peti sejuk di rumah.

Kebanyakkannya snek kegemaran mereka tidak semua yang berkhasiat, ibu bapa masih boleh membeli sekali-sekala untuk anak mereka tapi mengikut garis panduan yang betul.

2. Daripada Makanan Yang Anda Tawarkan, Anak-Anak Boleh Memilih Apa Yang Mereka Akan Makan Atau Makan Semua Sekali

Kanak-kanak perlu mempunyai kuasa untuk bersuara dalam perkara itu ketika waktu hidangan dan makan. Dari pilihan yang anda tawarkan, biarkan mereka memilih apa yang perlu makan dan berapa banyak yang mereka mahu. Ini mungkin kelihatan seperti sedikit kebebasan kepada mereka.

Tetapi jika anda mengikuti langkah 1, anak-anak anda akan memilih hanya daripada makanan yang anda beli dan anda hidangkan.

3. Hentikan “Clean-Plate Club”

“Clean-plate club” bermaksud anak-anak harus menghabiskan makanan mereka dalam pinggan sama ada mereka berasa kenyang atau tidak. Cara ini tidak sesuai diamalkan untuk anak-anak. Biarkan anak-anak berhenti makan apabila mereka merasakan mereka telah kenyang.

Kebanyakkan ibu bapa masih mengamalkan amalan ini. Apabila kanak-kanak melihat dan bertindak balas terhadap perasaan kenyang, mereka kurang cenderung untuk makan terlalu banyak.

4. Mula Ketika Mereka Masih Kecil

Pemilihan makanan untuk anak-anak diawal kehidupan amat penting. Suka atau tidak, ibu bapa perlu membentuk cara pemakanan anak-anak dari kecil. Jangan memaksa anak untuk makan, tetapi menawarkan beberapa gigitan sahaja. Dengan anak-anak yang lebih tua,boleh berikan mereka untuk cuba satu gigitan.

pemakanan-anak-anak-jomdaftartadika-com

Alat Ini Boleh Bantu Anda Sediakan Pemakanan Buat  Anak Anda Dengan Mudah

Cuba Sekarang

5.  Tulis Semula Menu Kanak-Kanak

Siapa kata anak-anak hanya mahu makan sosej, pizza, burger, dan makaroni dan keju? Apabila makan di luar, biarkan anak-anak anda mencuba makanan baru dan mereka mungkin akan mengejutkan anda dengan kesanggupan mereka untuk mencuba makanan yang baru.

Anda boleh memulakan dengan membiarkan mereka cuba sedikit dari apa yang ibu bapa perintahkan untuk makan atau pesanan lain untuk mereka mencuba.

6. Kurangkan Minum Minuman Yang Berkalori

Soda dan minuman manis lain menambah kalori tambahan dan harus dielakkan. Air dan susu adalah minuman yang terbaik untuk kanak-kanak. Jus juga baik tetapi kanak-kanak tidak perlu minum terlalu banyak. 4 hingga 6 auns sehari adalah mencukupi untuk kanak-kanak prasekolah.

7. Berikan Mereka Sedikit Gula-Gula

Gula-gula adakalanya bagus untuk kanak-kanak. Tetapi jangan jadikan gula-gula sebagai pencuci mulut selepas makan malam. Apabila pencuci mulut adalah hadiah untuk makan malam, anak-anak secara semula jadi meletakkan lebih pada makanan manis daripada sayuran. Cuba kekal neutral mengenai makanan.

8. Makanan Bukan Menunjukkan Kasih Sayang

Ibu bapa harus cari cara yang lebih baik untuk mengatakan “I love you.” Apabila makanan yang digunakan untuk memberi ganjaran kepada kanak-kanak dan menunjukkan kasih sayang, mereka boleh mula menggunakan makanan untuk menghadapi tekanan atau emosi lain.

Sebaliknya, ibu bapa harus menawarkan pelukan, pujian, dan perhatian bukannya melayan makanan.

9.  Kanak-Kanak Buat Apa Yang Ibu Bapa buat

Ibu Bapa harus menjadi contoh dan makan makanan yang sihat untuk diri sendiri. Ibu bapa harus cuba untuk mengajar tabiat makan yang baik, cuba untuk menjadi contoh yang terbaik kepada anak-anak. Pilih snek yang berkhasiat, makan di meja, dan tidak melangkau waktu makan.

10. Hadkan Waktu Bermain Komputer Dan Menonton Televisyen

Apabila dihadkan waktu tersebut, anak anda dapat dielakkan daripada makan makanan yang tidak berkhasiat sambil menonton TV dan bermain komputer. Malah menggalakkan aktiviti lain yang lebih sihat.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mengurangkan menonton TV juga akan mengurangkan peratusan lemak badan mereka. Apabila TV dan waktu computer terhad, mereka akan mencari perkara-perkara yang lebih aktif untuk dilakukan.